De voordelen van flossen

Het ontwikkelen van de gewoonte om te poetsen en te flossen is een sterke en belangrijke gewoonte. U heeft er op verschillende manieren baat bij, zoals het verminderen van de hoeveelheid bacteriën in uw mond en het voorkomen van de opbouw van tandplak. Het beschermen van uw gebit door poetsen en flossen is de sleutel tot het behouden van een goede mondgezondheid en het voorkomen van ziekten – waardoor u minder tandartsbezoeken hoeft af te leggen.

Andere voordelen van flossen zijn dat het uw algehele mondhygiëne bevordert. Als u wilt weten waarom het belangrijk is om te flossen, overweeg dan de volgende paar tips:

Waarom is het belangrijk om deze gewoonte te ontwikkelen en vol te houden?

Waarom wil ik een gezonde mond ontwikkelen en houden?

Flossen is belangrijk voor uw algehele gezondheid. Als u schoon wilt zijn, moet u dagelijks flossen.

De meeste mensen flossen niet graag omdat het veel tijd kost en ingewikkeld is (hoewel veel tandartsen het hier niet mee eens zijn en zeggen dat het net zo belangrijk is als je tanden poetsen, ook al duurt het een stuk langer).

Flossen is tijdrovend en onhandig.

Soms is het moeilijk om tussen de tanden te flossen, vooral als ze dicht op elkaar staan.

Het kan moeilijk zijn de achterste kiezen te flossen, die zijn gegroefd en gespleten.

Uw tanden poetsen en flossen kost over het algemeen ook meer tijd als u een druk bezet persoon bent.

Voor veel mensen is de belangrijkste reden om te flossen het voorkomen van gingivitis (tandvleesontsteking). Hoewel dit een belangrijk doel is, is het niet de enige motivatie.

Door uw gebit schoon en gezond te houden, kunt u ook andere, ernstiger problemen verlichten, zoals tandbederf en tandvleesontsteking. Deze voordelen blijven echter alleen bestaan als u uw gebit ook schoon houdt.

Flossen doet meer dan alleen uw tanden en tandvlees beschermen. Regelmatig flossen kan ook helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en beroertes. Flossen helpt uw algehele gezondheid te verbeteren.

De American Dental Association (ADA) en de Academy of General Dentistry (AGD) moedigen mensen aan ten minste eenmaal per dag te flossen om hun tanden en tandvlees te beschermen.

Het probleem met poetsen is dat we niet altijd goed poetsen. Hierdoor blijven er voedsel en bacteriën tussen de tanden achter, waardoor tandplak (een kleverige laag bacteriën die zich aan de tanden hecht) kan gaan groeien en de tand kan gaan aantasten.

 

 

Tandplak ontstaat wanneer bacteriën suikers verteren, en produceert zuren die de tanden aantasten. Flossen helpt deze bacteriën te verwijderen voordat ze de kans krijgen aan te vallen en mogelijk gaatjes te veroorzaken.

Flossen voor het slapen gaan is bijzonder belangrijk. Als u niet flost, blijft er ‘s nachts voedsel tussen uw tanden zitten, waardoor de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en de tanden kunnen aantasten.

Waarom is flossen belangrijk?

Er zijn ruwweg 300 soorten bacteriën in uw mond, de meeste zijn niet schadelijk, maar wel onaangenaam, en tussen uw tanden. Als tandplak zich ophoopt, verstoren de bacteriën de natuurlijke pH-waarde van de mond, wat tot tandbederf leidt. Een geelgroene kleur geeft aan dat dit gebeurt, en als u niet flost, kan dit bijdragen aan tandvleesproblemen en gaatjes.

Flossen is vooral belangrijk voor mensen die suiker in hun voeding gebruiken en die een hoger risico hebben op gaatjes en tandvleesontstekingen. Flossen is een goed alternatief voor poetsen om de voedselresten te verwijderen die bacteriën kunnen ophopen en tandbederf kunnen veroorzaken.

Hoe kan ik goed flossen?

Hieronder volgen enkele stappen om goed te flossen:

Het is belangrijk om de juiste flosstechniek in het oog te houden, omdat dit een aanzienlijk verschil kan maken in de resultaten.

1. Haal je stukje flosdraad tot onder de tandvleeslijn.

2. Breng de flosdraad voorzichtig tussen twee tanden omhoog en schuif hem driemaal voorzichtig op en neer, waarbij u erop let dat u de flosdraad niet breekt of in het tandvlees duwt.

3. De flosdraad moet in een “C”-vorm tegen de tand worden gehouden.

4. Wrijf de flosdraad zachtjes op en neer langs de zijkanten van de twee tanden.

5. Forceer het flosdraad niet, want het kan breken of een gevoelige tandvleesrand irriteren.

6. Flos elke tand.

7. Flos elke dag op hetzelfde tijdstip. Of ten minste twee keer per dag als u gevoelig bent voor tandvleesproblemen en gaatjes.

Betere mondgezondheid

Door dagelijks te flossen, kunt u uw gebit letterlijk en figuurlijk beter beschermen.

Dagelijks flossen verwijdert de kleverige plak die zich ophoopt op uw tanden Uw mond spoelen met water of mondwater na elke maaltijd helpt om de grotere stukjes voedsel te verwijderen die na de maaltijd tussen uw tanden blijven zitten en gaatjes kunnen veroorzaken. En dagelijks flossen of voorzichtig de randen van uw tanden met een zachte tandenborstel kan ook helpen.

Related Post